לוגוג שורשים ישראל

מחקר ופיתוח חקלאי ב"שורשים"

התמונות צולמו ע"י ד"ר יובל קיי מו"פ, רמת הנגב

 

תנאי מדבר הינם לא אידיאליים עבור חקלאים הרוצים לעבוד את אדמתם. אז איך בכל זאת מקיימים חיים ומצליחים לשווק את התוצרים החוצה? איך הפך האזור ליצואן ענק של עגבניות שרי? ואיך קשור לזה מו"פ רמת נגב?

אז בואו ונתחיל מהתחלה. לכל משק חקלאי ברמת הנגב מגיעים שני צינורות מים: מליחים ומותפלים וכל חקלאי יכול ליצור לעצמו את תמהיל המים בהתאם לגידול ולעונה בה הוא נמצא. זהו פתרון נהדר לרוב התושבים באזור שמתפרנסים מחקלאות, שהרי לכל משק, הגידולים שלו והדרך שבה הוא מטפח אותם. ניקח לדוגמא את גידול עגבניות השרי. אלה שמגדלים אותן, בונים חממות ובתי רשת כדי להגן עליהן מנזקי מזג האוויר וכדי ליצור עבורן אקלים מתאים. הם מטמינים קומפוסט בקרקע ושותלים זנים שונים של עגבניות שרי בהתאם לעונה. באקוויפר התת קרקעי בנגב נמצאים קיימת כמות עצומה של מים מליחים שמשמשים להשקיה שלהן.  החקלאי מערבב אותם  עם המים המתוקים וכך נוצר התמהיל המושלם. "ככל ששמים יותר מים מליחים ככה העגבנייה קטנה אך מתוקה הרבה יותר מעגבנייה רגילה" מספר שאול עשת, איש המקום.

מי שמסייע לחקלאי האזור הוא מו"פ רמת הנגב שממוקם סמוך לשפת נחל הבשור. המרכז לחקלאות בתנאי מדבר, פועל זה כבר קרוב ל-80 שנה ומתעסק במחקר אגרונומי מעמיק, לצורך בניית תשתיות ידע (שגם מיוצאת לחקלאי הסביבה ולעולם החקלאי כולו) על מנת לקיים באזור המדברי והצחיח, חקלאות מצליחה ומניבה. אז מה הוא עושה בעצם? עיקר עיסוקו הוא פיתוח שיטות גידול, השקיה, דישון ועיבוד של גידולים חקלאיים והתאמתם לתנאים האקולוגיים הייחודיים של האזור. חלק מהגידולים שפותחו אף ייחודים רק למקום, לדוגמא: ה"סליקורניה", "מקור החסידה" ו"כמהת המידבר". במו"פ מתקיימים ניסויים רבים, בהם גם מבחני זנים והתאמה לתנאי יובש ומליחות ונערכות בדיקות איכות וחיי מדף של התוצרת.

ב"שורשים" אנחנו מעניקים את התמונה השלמה והמלאה בכל הנוגע לחקלאות בישראל וכך נוצר שיתוף הפעולה והחשיפה אל מרכז המחקר והפיתוח. המסע המרתק שלנו עובר בין החקלאות המסורתית, זו שרובנו מכירים דרך העבודה במטעים ועד לחקלאות המודרנית כיום. כיצד הפיתוחים והחשיבה היצירתית של החוקרים הישראלים מביאים להשבחת הפירות והירקות ומתמודדים בהצלחה עם משבר המים והמזון העולמי העתידי. המוח היהודי ממציא לנו פטנטים ומשווק אותם הלאה. ב"שורשים" אנחנו חושפים את המשתתפים לתגליות החדשות בתחום, להרצאות מעניינות ומציגים בפניהם נתונים מסקרנים, אולי בפעם הראשונה בחייהם.