התמונות צולמו ע"י ד"ר יובל קיי מו"פ, רמת הנגב
מה יישאר לדור הבא אחרינו? איזה עולם נשאיר לו? את השאלות הללו שואלים כבר כיום – חוקרים, מדענים ואוהבי הסביבה באשר הם. משאבי הטבע מדלדלים וטובי המוחות עובדים, כבר בזמן כתיבת שורות אלו, על פתרונות לסוגיה המדאיגה שאיתה נצטרך להתמודד בעתיד הרחוק. גם במסע "שורשים" נתעסק בין היתר בשאלה זו וכמובן, בקיימות ובשמירה על הטבע סביבנו.
יהלום בוקעי, ממייסדות "שורשים" הקימה מיזם צבאי-חברתי בצה"ל שאומר באופן חד וברור –"די לפלסטיק!". מאות בסיסים ברחבי המדינה עושים שימוש נרחב בכלים חד פעמיים, מה שגורם באופן ישיר לאיום קיומי על מצב הסביבה הטבעית בשל היקף הפסולת והיעדר היכולת להתמודד עם הררי האשפה המצטברת סביב הפחים ביחידות. צמצום השימוש בפלסטיק יביא לשינוי צרכני וארגוני שישפיע בוודאות גם על המשרתים בצבא ועל בני משפחותיהם. בתוך כך, נעשו הרצאות הסברתיות, חולקו תרמוסים אישיים לחיילים, במקום שימוש בכוסות חד פעמיות ותכנים חינוכיים-סביבתיים הועלו לאתרים הרלוונטיים מתוך כוונה לעודד "תרבות ירוקה" בכל יחידות צה"ל.
הנה נתון שאולי לא ידעתם – ישראל מדורגת נכון להיום, כשנייה בעולם בשימוש בכלי פלסטיק חד פעמיים לנפש שהפכו ל"פתרון הקל" וכמות הפסולת בחופי ישראל, גדולה יותר מאשר בכל מקום אחר בעולם. האם ידעתם למשל שחלקיקי מיקרו פלסטיק שמופרשים לאוויר מפסולת קיימת כמעט בכל מקום ומזהמים את הסביבה? אנחנו נושמים אותם והם אפילו נמצאים באוכל שאנחנו אוכלים. שימוש רב במוצרי פלסטיק מוביל להררי אשפה שנערמים בים וביבשה. שריפתם אינה אופציה טובה, שכן, שריפה פולטת גזים רעילים לאוויר. תהליך המחזור אף הוא נתקל במכשול, בשל היותו יקר מאוד. תוסיפו לזה את זמן ההתכלות שלהם שנמשך כמאות שנים והנה לכם צרה צרורה. אם לא נעשה שימושים חוזרים או נצמצם את השימוש בהם, יהיו עד שנת 2050 יותר פסולת מאשר דגים. אם הנתון הזה מדאיג אתכם, נסו לחשוב איך אתם משקיעים את הכמה דקות שיש לכם ביום, כדי להציל את העתיד של ילדינו ונכדינו.
במהלך ימי המסע החוויתי שלנו ב"שורשים" אנחנו משתמשים בכלים רב-פעמיים לשימוש חוזר. כולנו מאמינים שניתן לשנות הרגל צרכני מובהק בתרגול חוזר. אם מסיימים לשתות מכוס רב-פעמית, שוטפים אותה וממלאים שוב. אז נקדיש עוד כמה דקות לרחיצת הכלים, לא קרה כלום. תחשבו על זה כאחלה של מדיטציה באמצע היום. יש אומרים גם שבזמן רחיצה, מגיעים הרעיונות הכי טובים שלנו… אם כל אחד מאיתנו יעשה פעולה פשוטה זו, הצריכה של הפלסטיק תרד וכך גם יופחתו הבעיות הסביבתיות שאיתן יצטרך להתמודד הדור הבא.
כבר לקראת שנות ה-90 של המאה הקודמת, הבינו מדינות העולם שיש לחתור לעבר שינוי הדרך שבה כולנו צורכים ומתקיימים. בדו"ח שקרוי "עתידנו המשותף" ושחובר על-ידי הנציבות העולמית לסביבה ופיתוח (WCED), הובעה ההכרה באחריות למצבן הבעייתי של המערכות האקולוגיות הטבעיות ובמחויבות המשותפת של כל תושבי כדור הארץ לשמירתן. שם, בין היתר, התקבע לו המונח "קיימות"- (Sustainability) , "פיתוח המספק את צורכי ההווה ללא סיכון של יכולותיהם של הדורות הבאים לספק את צורכיהם שלהם".
רוצים להצטרף למאמץ הבינלאומי? הנה לכם כמה טיפים נהדרים שאפשר ליישם ביום יום:
- נתחיל בחשוב מכולם – לא קונים אם לא באמת צריכים!
- יצאתם לקניות בסופר? קחו איתכם שקיות בד מהבית. תמיד איתכם, ירוק וחזק יותר.
- מפחיתים את הזיהום –ממעיטים בנסיעות מיותרות ואם כבר צריך, אז קחו אופניים ודוושו אל האופק או השתמשו בתחבורה ציבורית – חסכונית ולרוב, בלי פקקים על הכביש.
- בדרך לעבודה במשרד? אל תשכחו להביא אוכל מהבית בקופסה ולא בשקיתניילון.
- נשפך לכם משהו על הרצפה? נקו אותה עם מטלית רב-שימושית ולא עם מטליות בד חד פעמיות.
- חסכו בחשמל – כבו אורות, תנורים, ומזגניםכשאתם יוצאים מהבית או כשאינם עוד בשימוש.
- ולבסוף – התנדבו לנקות חופיםושתלו עצים. זה יעשה לכם טוב על הנשמה. באחריות.
"בואו נשאיר חותם על העולם בכך שנקטין את החותם שלנו על העולם" (יהלום בוקעי הרצל)